torsdag 28 februari 2013

Chocolate cookies

Hej!
Här kommer ett recept på ett par grymme goda chokladkakor. De är inte bara goda utan också väldigt snygga! De är perfekta att ge bort i present. Slå in dem i lite celoflanpapper och knyt ett band runt, väldigt enkelt och uppskattat.





Ca 30-40 st, beroende på storlek

1. Sikta samman mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. 

2. Rör smör och socker vitt och krämigt, tillsätt ägget och vaniljsockret och blanda väl.

3. Tillsätt de siktade ingredienserna och blanda tills degen är slät. 

4. Knåda sedan degen lite och rulla den till en 30-35 lång rulle. Rulla sedan in degrullen i ett bakplåtspapper och låt rullen vila i kylen i ca 1 timme. När ni tar ut den ska den kännas riktigt fast. 

5. Sätt ugnen på 180 °C.

6. Ta ut rullen och ta bort bakplåtspappret runt om. Skär ca 3 mm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper på. 

7. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. De ska kännas krispiga. 

8. Låt de svalna på ett plåten. 

9. Smält den mörka chokladen över ett vattenbad och rör tills den blir slät och fin. Smält också den vita chokladen men i en annan skål! Lägg sedan den vita chokladen i en spritspåse med ett litet hål i änden. Lägg kakorna på ett bakplåtspapper. Smeta ut den mörka chokladen med en sked så att det täcker hela kakan. Spritsa ut ca 7-9 prickar av den vita chokladen. Skapa det marmorerade effekten genom att dra ut den vita chokladen i den mörka chokladen med spetsen på en träpinne. 

10. Servera kakorna när all choklad har stelnat eller frys in de. 

Ni kommer att få tydligare och bättre  bilder på kakorna, vi ska bara ladda upp de på datorn. 

Lycka till// Elin & Ida


söndag 24 februari 2013

"Cup"cakes!

Hejsan!
Nu när vi bakade hade vi ingen lust att göra stora muffins så då gjorde vi istället mini muffins i Gretaformar. De blev väldigt söta och goda framför allt! De är perfekta när man vill bjuda på några mindre muffins och inte jättestora som man blir mätta på direkt. Självklart kan man toppa dem med olika frostningar och även smaksätta dem. Om ni inte har något bra recept på frostingar kan ni kolla på de tidigare inläggen på bloggen.



Muffinsbas: 
Ca 16-20 muffins

4 dl vetemjöl
3 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g smör, rumstempererat 
2 dl mjölk
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao 



Så här gör du: 

1. Sätt på ugnen på 175 C °. 


2. Sikta ihop mjöl, socker, bakpulver, kakao och salt i en bunke tillsammans med smöret.


3. Slå på en dl mjölk och rör smeten slät.


4. Vispa återstående mjölk, ägg och vaniljsocker i en annan bunke. 


5. Blanda ner äggblandningen i smeten. 


6. Vänd i / toppa med önskad fyllning/ smaksättning. 


7. Häll upp smeten i stadiga muffinsformar ( Gretastorlek) . Grädda i ugnen 10-15 min. Man får känna med en provsticka lite då och då.  


8. Ta ut muffinsarna och låt de svalna på ett galler. Under tiden så kan man passa på att göra frostingen om ni ska göra någon. 

9. Se till att muffinsarna är riktigt svala när ni spritsar på frostingen. 





Baka och njut // Elin & Ida

fredag 22 februari 2013

Kokostoscakaka

Hej!
Här kommer ett recept på kokostoscakaka. Det är en väldigt söt kaka men om man bara får en tillräckligt liten bit så kan man njuta på den väldigt länge. Om man gillar knäckiga täcken på kakor så är det här en perfekt kaka!

Ingredienser

Kakan: 
200 g smör
4 ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
3 dl vetemjöl

Knäckiga, sega täcket: 

200 g koksflingor ( 5-6 dl )
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 1/2 dl grädde
75 g smör

Gör så här: 

1. Sätt på ugnen på 200°C.
2. Smält smöret. 
3. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25x35 cm med bakplåtspapper.
4. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. 
5. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao. 
6. Blanda i vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet.
7. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 15 minuter. 
8. Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull.
9. Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.
10. När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.
11. När kakan svalnat, skär kakan i fyrkanter med en vass kniv.



Ät och njut! // Elin & Ida

tisdag 19 februari 2013

Gräddtårta!!

Halloj!
Här kommer det ett recept på en underbar och otroligt enkel tårta! Den blev mycket populär hos de som fick den!

Här kommer själva grundbasen till tårtan, vad den är bakom all grädde och dekoration! ;-)



Enkel sockerkaksbas
                                         200°C
3 ägg
1 tsk bakpulver
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl


1. Blanda ihop ägg och socker till en vit fluffig smet.

2. Blanda mjöl och bakpulver i en skål för sig.

3. Vänd i torrblandningen och vispa sedan pyttelite.

4. Lägg bakplåtspapper i din form/formar och kleta in i smör.

5. Häll i smeten och försök få den jämn.

6. Sätt in i ugnen och låt den stå i 15-20 min.

7. Ta ut och låt svalna, dekorera sedan efter smak!


Vi hällde smeten i en långpanna och hade olika stora cirklar som vi skar ut ur den färdiga kakan. Sedan la vi den största bottnen på tallriken tårtan skall serveras på. Sedan smetade vi ut grädde på översidan och kanten. När vi hade fått det snyggt la vi en hög blåbär i mitten. Sedan la vi på den mellanstora bottnen. Gjorde likadant där och till sist la vi på den minsta och tog grädde på den. Sedan dekorerade vi fritt! Vi hade blåbär, kiwi, chokladströssel och dekorerade även lite med den grädde som fanns kvar! Gör gärna! ;-)

                                                                                                                         //Elin och Ida






söndag 17 februari 2013

Dubbla socker hjärtan

Hej!
De här var en av de kakorna vi gjorde på Alla hjärtans dag. De blev väldigt mysiga och romantiska, hjärtformade och söta. Om ni vill testa på att göra smördegskakorna nu efter Alla hjärtans dag så kan ni ju stansa ut en annan form och kanske använda andra färger och strössel.

Dubbla socker hjärtan:
24-30 st

5 dl strösocker
250 g rumsvarmt smör
2 ägg
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 dl mjölk
ca 12 dl vetemjöl

Glasyr:
3 dl florsocker
1-2 msk vatten
några droppar karamellfärg, i detta fall röd karamellfärg

Dekoration:
Strössel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Rör ihop socker och smör tills det är mjukt. Blanda i ägg, bakpulver, salt, mjölk och vetemjöl, lite i taget, till en smidig deg. Låt degen stå i kylskåpet i 1 timme.

3. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakplåtspapper. Stansa ut lagom stora hjärtan ganska tätt brevid varandra med en pepparkaksform. Ta bort degen runtomkring och låt kakorna ligga kvar. Ta en mindre pepparkaksform och stansa ut ett hål mitt i hjärtat i hälften av kakorna. Lägg de små kakorna på en egen plåt.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 min. De små kakorna gräddas i 8-10 min.

5. Glasyr:
Häll i florsocker i en skål. Tillsätt vatten, lite i taget. Rör ihop till en fats men ändå bredbar glasyr. Droppa i några droppa karamellfärg. Bred glasyr på det undre hjärtat och lägg försiktigt på ovandelen. Låt glasyren torka.

6. Dekorera kakorna med glasyr och valfritt strössel.









Lycka till // Elin & Ida

torsdag 14 februari 2013

Alla hjärtans dag är här!

Ja! Idag är det Alla hjärtans dag vilket var väldigt efterlängtat. 



Under dagen var det bakning som stod högst upp på listan. Vi hade planerat att vi skulle göra dubbla socker hjärtan från tidningen "Hembakat" men sen hade Ida också en överraskning med sig och det var en macronmatta. Nu skulle vi äntligen kunna göra macrons! Efter förmiddagsfikat satte vi igång och självklart var det macronsen som skulle bakas först. Under en timme i köket var de färdiga. De blev faktiskt väldigt snygga för att vara första gången! ;-)






Receptet på macronsen och även de dubbla socker hjärtarna finner ni på bloggen här imorgon. Då får ni även se fler bilder som togs under dagen. Hoppas ni hade en bra Alla hjärtans dag och att ni åt något redigt sött och gott! 

Ha det bra! // Elin & Ida




onsdag 13 februari 2013

Alla hjärtans dag!

Tjenare!
I morgon smäller det! Yiho! Som ni vet är det Alla hjärtans dag och vi längtar super duper mycket. Vi kommer att ha så kul och trevligt jag och Ida. Hoppas ni även får det bra och att ni får något överraskande från eran älskade. Alla hjärtans dag är en dag som man verkligen längtar till!



Lollipops:
ca 12 klubbor

3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vatten

några droppar karamellfärg
några droppar arom/ smaksättning ( t.ex. lime, citron, jordgubb )

träpinnar

1. Olja en bakplåt.

2. Blanda socker, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull.

3. Koka upp över låg värme tills allt socker har löst upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel.

4. Öka värmen något och låt blandningen koka till 145  grader.

5. Blanda försiktigt i färg och smaksättning.

6. Klicka ut små rundlar på plåten med en sked.

7. Tryck ner en träpinne i varje rundel.

8. Låt stelna och vira in klubborna i celloflanpapper eller smörpapper.

För att få klubborna lite extra hjärtliga så kan ni ju ta röd karamellfärg.

Lycka till // Elin & Ida 

tisdag 12 februari 2013

Alla hjärtans dag!

Hejsan svejsan!
Snart smäller det, 2 dagar kvar till Alla hjärtans dag och nu är det verkligen dags att köpa det ni ska ge bort. Om ni är i sista minuten så kan ni kolla på de tidigare inläggen och även här nedan för för att få idéer. Som tur väl är recepten väldigt enkla och inte svåra alls.



Kolla gärna på den här länken och så kommer ni verkligen bli inspirerade! Det finns massa pyssel, recept och även länkar till andra bloggar. Kolla gärna in där!



Maränghjärtan:
ca 25 st

3 äggvitor
2 dl socker
Några droppar röd karamellfärg

Sätt på ugnen på 100 °C.

1. Koka upp vatten i en kastrull. När det har kokat upp låt vattnet stå och sjuda.

2. Knäck äggen i en bunke. Gärna med rund botten. Se till att det verken kommer i skal eller äggula i bunken.

3. Häll i sockret i bunken och börja sedan vispa över kastrullen. Vispa tills smeten är fast och man kan vända upp och ner på bunken utan att det rinner ner.

4. Doppa i några droppar karamellfärg till du har nått önskad färg.

5. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut hjärtan på ett bakplåtspapper.

6. Sätt in plåten och grädda marängerna i 45 min. När vi tog ut dem efter 45 minuter så var de inte klara och fick därför gräddas längre.

7. Ta ut plåten och låt marängerna svalna.

Det var ganska svårt att få till den rätta hjärtformen!







Chokladfyllda skedar:

Doppa den fyllda skeden i en caffélatte eller i din varma choklad och rör om! Drick och njut, säger jag vi bara. Om ni vill ge bort sånna här i Alla hjärtans dag present så är ett tips att ni köper några snygga skedar som ni sedan kan använda igen och tycker är snygga. Slå sedan in dem i celloflan och knyt en rosett runt. Då kommer din älskade bli riktigt glad!
Men man behöver ju inte ge bort dem i present. Utan ni kan som vi gjorde ta med dem på en skidtur. När det var dags för fika plockade vi upp skedarna och hällde den varma chokladen i våra muggar och stoppade ner skeden. MUMS! Supergott!

Ingredienser:
ca 5 g choklad per sked
smaksättning/ topping ( t.ex. stött kardemumma, malen kanel, rivet apelsinskal, rom, finhackade nötter, krossade polkagrisar, strössel, kokos eller mini marshmallows ).

1. Smält chokladen i en skål över ett sjudande vattenbad.

2. Blanda i önskad smaksättning, smaka av.

3. Droppa i chokladsmeten i skedarna, låt stelna och servera. Dekorera efter behag.



Sked längst till vänster är med kokos på.
Skeden i mitten har strössel på sig.
Skeden till höger har mini marshmallows på sig. 



Doppa och njut!

Lycka till  // Elin & Ida 

måndag 11 februari 2013

Alla hjärtans dag!

Halloj!
Nu är det 3 dagar kvar och det börjar närma sig och är dags att börja tänka på vad du ska ge till din älskade. Alla blir glada av en bukett rosor eller tulpaner. Ni kan även ge en chokladask med hemma- gjorda eller köpta tryfflar. Och för att få de extra hjärtliga så kan ni ju alltid ge dem formen som hjärtan. För att ni inte ska behöva provisera ett eget recept så kommer det två st olika recept här:





Tryfflar
Det som är underbart med tryfflar - förutom att det är så gudomligt gott - är att det är så himla enkelt att göra. Dessutom kan man variera med många olika smaker. Här är det klassiska receptet på chokladtryffel. Det kan du använda som grund om du vill vara lite äventyrlig och själv experimentera med olika smaksättningar.


Vanlig tryffel:
ca 25 kulor
225 g mörk choklad ( 60-70 % kakaohalt )
1 1/2 dl vispgrädde
25 g rumsvarmt smör


kakao

Så här gör du:
1.Hacka chokladen fintoch lägg i en bunke.

2. Koka upp grädden och häll den över chokladen.

3. Låt stå i några minuter utan att röra. Tillsätt smöret i små klickar och blanda försiktigt till en slät kräm.

4. Låt tryffelkrämen svalna i rumstemperatur. Ställ sedan in den i kylen. Rör om var femtonde minut. Efter ca 40 minuter kommer krämen att stelna snabbt, så rör då om var tredje minut tills den så pass fast att den går att forma.

5. Doppa en klick av tryfflen i kakao så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Det går även bra att nypa ihop tryffeln till ojämna bollar för en mer hemgjord touch. Avsluta med att rulla tryffeln i kakao eller annan garnering.

Här är några förslag:

Finhackade nötter. Sila bort det fina pulver som blir när man hackar nötter. Vissa nötter är finast om de skållas och skalas, t.ex. pistagenötter.

Finhackade eller krossade polkagrisar eller hårda kola karameller. Sila bort "pulvret".

Finhackad choklad

Kokosflingor

Lika delar strösocker och farinsocker

Florsocker 


Vit chokladtryffel med lingon:
ca 25 kulor

250 g vit choklad
3/4 dl grädde
1 dl frysta hallon
eventuellt någon krydda ( 1/2 tsk malen kanel, 1/2 tsk kardemumma,  1/2 tsk kakao )
flosocker
300 g vit choklad

Så här gör du:
1. Hacka chokladen.

2. Lägg den i en skål med grädden, smält över ett sjudande vattenbad och rör tills allt har smält.

3. Låt svalna i rumstemperatur.

4. Blanda i lingonen och eventuellt någon krydda.

5. Ställ in tryffelsmeten i kylskåpet och låt den stelna.

6. Doppa en klick av smeten i flosockret så att det inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula.

7. Lägg kulorna på en plåt och täck sedan över med bakplåtspapper.

8. Ställ in tryffelkulorna i frysen i ca 1 timme.

9. Smält den andra angivna chokladen i en skål över ett sjudande vattenbad.

10. Doppa tryffelkulorna i chokladen. Man kan eventuellt rulla kulorna i händerna.

11. När ni har rullat alla kulorna så ska ni lägga dem på ett bakplåtspapper och låta dem stelna, förvara sedan i kylen.

Tyvärr har vi inte testat detta receptet och har därför ingen bild. Men när jag läser receptet så tror vi att det blir en trevlig smakombination mellan den söta chokladen och de syrliga lingonen.


Testa och provsmaka gärna // Elin & Ida


söndag 10 februari 2013

Alla hjärtans dag

Tjoho!
Nu är det bara 4 dagar kvar och det börjar närma sig Alla hjärtans dag! JIPPI! Idag kommer det första receptet som ni kan testa och det är Geléhjärtan. Om ni är som jag tycker ni att det verkar svårare än vad det är. Läs här nedanför hur man gör.

Ingredienser:
10 gelantinblad
200 g hallon, djupfrysta ( 100 g hallonpuré )
2 1/2 strösocker
knappt i del vatten
1/2 dl vit sirap ( 75 g )
1 tsk citronsyra

Dekoration:
Strösocker

Annat:
Silikonformar eller små aluminiumformar
Matolja

Gör så här:
1. pensla formarna med ett tunt lager olja.

2. Lägg i gelantinbladen i blöt kallt vatten.

3. Tina hallonen och passera dem genom en sil med små hål för att få bort kärnorna. Väg upp 100 g hallonpuré.

4. Koka socker vatten i en kastrull. Tillsätt sirap och koka på hög värme till 150 grader. Rör inte för mycket under kokningen.

5. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt hallonpurén. Låt blandningen koka upp på nytt till 125 grader på medelvärme. Rör som då och då.

6. Ta upp gelantinbladen och skaka av vattnet från dem och rör ner dem med citronsyran i hallonmassan i kastrullen. Ta bort kastrullen från plattan och låt blandningen svalna till ca 55 grader
i rumstemperatur. Rör om ett par gånger under tiden. Häll hallonröran i en kanna med pip och portionera smeten i formarna.

7. Låt hjärtana stå i rumstemperatur och stelna i 3-4 tim.

8. Lossa hjärtana ut formarna. Torka eventuellt bort överflödig olja och rulla dem i strösocker.

Nu kan du ge bort geléhallonen tilldin älskade eller så kan du ju provsmaka några själv.


I tidningen "Hembakat" finner du många goda recept. Den kan du köpa i nästan alla mataffärer.
Vi hittade bland annat recepten på geléhallonen i tidningen.
Bildkälla






Hjärtliga hälsningar // Elin & Ida

lördag 9 februari 2013

Alla hjärtans dag!

Hejsan! Idag är det bara 5 dagar kvar till Alla hjärtans dag! Vi längtar otroligt mycket och vi hoppas att ni också gör det!  Ha det bra!    

                                                                                                                         // Elin och Ida




fredag 8 februari 2013

Surdegens dag

Tjenare!
Idag är det surdegen dag och ni lärde er nyss något nytt?! På surdegens dag är det meningen att man ska slänga ihop sin surdeg och sköta om den tills man kan baka ut den till ett bröd eller små frallor. Här kommer lite rolig fakta om surdeg:

Det första surdegsbrödet gjordes för 6000 år sedan och är fortfarande populärt idag. När du gör en surdeg låter du jäst och mjölsyrebakterier växa tillsammans med vatten i rumsvärme. Du håller liv i degen genom att ge den mjöl och vatten regelbundet. Då växer degen och kan så småning om gräddas.

I norra och östra Europa låter de degen jäsa kallt och då blir brödet mörkt och får en sur smak. Medans de i södra Europa låter degen jäsa varmt och då blir brödet ljusare. Dessutom behöver de inte hålla på med degen så länge. Men det roligaste av allt är att du kan lämna in sin deg på " Surdegshotell ".
Då sköter några andra om degen och du kan vara hemma och slappa tills du kan baka ut brödet och allt stök är över.



Bilden hittade jag här. Kolla gärna runt på sidan och lär dig mer om surdeg. Tillslut kanske du bestämmer dig att prova!?


Läs och lär // Elin & Ida

Succe!


Hej från två super nöjda tjejer!
Igår bakade vi hallonmuffins till klassen som en överraskning nu innan lovet. Vilket blev uppskattat! Klasskompisarna blev väldigt glada och nöjd med fikat. De muffinsarna som blev över gav vi till lärarna.  Där med blev de uppskattat. En av de nöjda sa till och med att de var de godaste muffinsarna hon hade ätit. Ni måste verkligen prova, tro oss, de kommer verkligen bli goá & en stor succé! 


Muffinsbas: 
Ca 10- 12 muffins
4 dl vetemjöl
3 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g smör, rumstempererat 
2 dl mjölk
2 ägg 
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl hallon beroende på hur mycket man vill ha

Frosting:
3 dl grädde 
Vi har inga exakta mått men det var ungefär. 

1. Sätt på ugnen på 175 C °.

2. Sikta ihop mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret.

3. Slå på en dl mjölk och rör smeten slät.

4. Vispa återstående mjölk, ägg och vaniljsocker i en annan bunke. 

5. Blanda ner äggblandningen i smeten. 

6. Vänd i / toppa med önskad fyllning/ smaksättning. I vårt fall ca 1 1/2 dl hallon. Det är beroende på hur mycket man vill ha i. 

7. Häll upp smeten i stadiga muffinsformar. Grädda i ugnen ca 20-25 minuter. Man får känna med en provsticka lite då och då.  Grädde dem så att de har en jämn och fin gyllenbrun yta. 

8. Ta ut muffinsarna och låt de svalna på ett galler. 

9.  När muffinsarna har svalnat helt så är det dags att vispa grädden. Spritsa eller bred ut den på muffinsarna. Om du inte ska servera de just den dagen ska du inte lägga på grädden än utan vänta till serveringsdags. 

10. Dekorea med ett geléhjärta. Tryck ner det i grädden och häll på lite strössel om du vill. 

Kärleksfulla muffins!


Baka och älska // Elin & Ida


Alla hjärtans dag!

Halloj!
Som ni ser är det 6 dagar kvar till Alla hjärtans dag! Här nedan för kommer det en länk ni kan klicka in på. På bloggen finns massa idéer och pyssel till Alla hjärtans dag. Ni hittar både recept och andra tips. 







Läs & pyssla lugnt // Elin & Ida

torsdag 7 februari 2013

Alla hjärtans dag!

Hejsan hoppsan! 
Ja, idag är det 7 dagar kvar till Alla hjärtans dag alltså 1 vecka. Hoppas ni har börjat tänka på vad ni ska ge er älskade. Om ni inte vet eller inte kan hitta på något kan ni kolla in bloggen nu här framöver. Ni kommer att hitta olika idéer och recept på saker ni kan ge. Hoppas ni följer denna romantiska vecka till alla hjärtans dag! :-) 




måndag 4 februari 2013

Chokladcupcakes

Hejsan!
Här kommer ett recept på några riktigt goda chokladcupcakes.  Frostingen och muffinsen var perfekta tillsammans! Vi provade att göra två frostingar en som var gjord av nutella och en med choklad och philadelphiaost. De funkar att äta en varm sommardag men även en kall vinterdag. Cupcakeserna skulle nog passa bra till en kopp kaffe eller en kopp varm choklad. 

Här nedanför hittar ni receptet: 
Ps. Ni måste prova!

Muffinsbas: 
Ca 10- 12 muffins
4 dl vetemjöl
3 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g smör, rumstempererat 
2 dl mjölk
2 ägg 
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao 

1. Sätt på ugnen på 175 C °. 

2. Sikta ihop mjöl, socker, bakpulver, kakao och salt i en bunke tillsammans med smöret.

3. Slå på en dl mjölk och rör smeten slät.

4. Vispa återstående mjölk, ägg och vaniljsocker i en annan bunke. 

5. Blanda ner äggblandningen i smeten. 

6. Vänd i / toppa med önskad fyllning/ smaksättning. 

7. Häll upp smeten i stadiga muffinsformar. Grädda i ugnen ca 20-25 minuter. Man får känna med en provsticka lite då och då.  

8. Ta ut muffinsarna och låt de svalna på ett galler. Under tiden så kan man passa på att göra frostingen.


9. Bred eller spritsa ut frostingen sedan. 

Frosting 1 ( Nutellafrosting ) 
100 gram philadelphiaost
175 gram nutella

1. Rör ihop philadelphia med nutella,  rör till frontongen blivit mjuk och smidig. 
2. Spritsa eller bred ut på muffinsen. 

Frosting 2 (  Chokladfrosting )
60 gram smör, rumstempererat
1 paket florsocker ( Men det blev väldigt sött så man behöver inte ta så mycket flosocker. )
1/2 dl kakao
100 gram philadelphiaost 

1.Vispa smör, flosocker och kakao luftigt.
2. Vispa i philadelphiaosten.
3. Spritsa eller bred på muffinsen. 




Baka och njut // Elin & Ida 

fredag 1 februari 2013

Grantaäpplemuffins

Tjenare!
Här om dan var det dags att baka igen. Vi hittade inte någon bra smaksättning och testade därför granatäpple. Det blev helt okej! I muffinsarna hällde vi i saften från granatäpplet och även några kärnor.  Sedan toppade vi med glasyr och några till kärnor. Om ni vill testa så kommer receptet här: 

Muffinsbas: 
Ca 10- 12 muffins
4 dl vetemjöl
3 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g smör, rumstempererat 
2 dl mjölk
2 ägg 
2 tsk vaniljsocker

Glasyr:
2 dl floursocker
1 msk vatten 

Det är ungefära mått. Glasyren ska inte vara för tjock eller för rinnig. 

1. Sätt på ugnen på 175 C °.

2. Sikta ihop mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret.

3. Slå på en dl mjölk och rör smeten slät.

4. Vispa återstående mjölk, ägg och vaniljsocker i en annan bunke. 

5. Blanda ner äggblandningen i smeten. 

6. Vänd i / toppa med önskad fyllning/ smaksättning. I vårt fall ca 2 msk granatäppelsaft. Vänd gärna i några kärnor. 

7. Häll upp smeten i stadiga muffinsformar. Grädda i ugnen ca 20-25 minuter. Man får känna med en provsticka lite då och då.  

8. Ta ut muffinsarna och låt de svalna på ett galler. Under tiden så kan man passa på att göra glasyren. 

9. Spritsa eller bred ut glasyren på muffinsen. Dekorera sedan med kärnorna som blev över. 






Lycka till // Ida & Elin