söndag 31 mars 2013

Påsktårta

Hej!
Här kommer receptet på en riktigt god påsktårta! Den var väldigt uppskattad och vacker framför allt. Den smakade som de tårtor vi bakat tidigare men jaja...den var super!

Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning
1 påse citronformage
ca 1 dl hallonsylt
ca 2 inlagda persikor

Garnering 
3 dl vispgrädde
ca 1 dl pärlsocker
några droppar röd, grön, gul & blå karamellfärg



Så här gör du
1. Sätt ugnen på 200 °.

2. Smörj eller bröa formen du ska baka i.

3. Vispa ägg och socker pösigt.

4. Blanda de övriga ingredienserna och blanda dem.

5. Vänd i de torra ingredienserna i äggsmeten.

6. Häll smeten i formen.

7. Grädda omedelbart i nedre delen av ugnen omkring 35 min. 

8. Ta ut kakan och låt den svalna.

9. Dela kakan i tre delar.

10. Mixa persikorna med en stavmixer. Vispa även citronformaget.

11. Lägg persikapurén på den nedresta delen, bre ut purén väl.

12. Lägg på den andra delen och lägg på hallonsylten. 

13. Lägg på den tredje delen och bre ut citronformaget.

14. Vispa grädden. 

15. Bre ut grädden så att den täcker både kanterna och toppen. 

16. Gör en mall på ett påskägg.

17. Dela upp pärlsockret i 4 skålar med lika mycket i. Häll i några droppar karamellfärg i varje skål och blanda.

18. Lägg äggmallen på tårtan och strö över det färgade pärlsockret där du har klippt.

19. Ta bort mallen men försiktigt!

20. Ställ tårtan där det är svalt och ta fram den lite innan servering.





Självklart behöver inte ditt ägg se ut så!


Lycka till // Elin & Ida

lördag 30 mars 2013

Glad påsk!

Hej och glad påsk!
Ja, idag är det påskafton! Vilket betyder påskmiddagar och påskfika, JIPPI! Detta är högtiden som man kan improvisera mest inom mat och dryck tycker vi. Till påskfikat har vi bakat en påsktårta och påskcupcakes. Hoppas det kommer bli uppskattad!

Kladdkakemuffins
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
100 g smör

Glasyr
ca 2 dl florsocker
några droppar vatten

Topping
Gult strössel




Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Låt svalna.

3. Blanda ner alla ingredienser i en bunke.  Blanda väl!

4. Häll i smöret och blanda. 

5. Häll i samma mängd smet i varje muffinsform, ca 3/4. 

6. Grädda ca 10-12 min

7. Ta ut och låt svalna.

8. Blanda till glasyren och häll på den på muffinsarna.

9. Strö på strösslet och låt glasyren stelna.




onsdag 27 mars 2013

Pyssel!

Tjenare!
Påsken börjar närma sig med storsteg. Som ni ser är vi redo för påsken här på bloggen, är ni det?! Ni har säkert sätt att det har börjat pyntas med  fjädrar och andra trevliga påsksaker lite här och var, visst är det mysigt! Ni har säkert också sätt att alla har börjat blogga om sina härliga påskiga bakverk och pyssel. Vi har inte direkt bakat något som hör till påsken än, men på fredag, lördag eller söndag så ska vi baka en påsktårta. Kommer blir super, eller det tänker vi i alla fall. Vem vet...man kan ju misslyckas!

Här kommer ett super trevligt pyssel! Vi rekommendera pysslet för både barn och vuxna så varför inte samla hela släkten  för att dra igång!
Jag och min syster fick lite inspiration från en annan blogg och satte igång direkt då vi märkte att vi inte ägde några påskiga papper eller liknande. Så det var bara att sätta sig i bilen och leta i hela stan, pust! I första affären hittade vi ett antal fina papper och köpte de. Men vi skulle ju inte ge oss så därför åkte vi till 4 andra affärer men hittade ingenting...så det var bara att åka hem igen och börja pyssla med de material vi hade.

Besök denna länk för att få beskrivningen!


Inget ägg vad det andra likt! :-)

Såhär blev det när alla ris var samlade. Vi hade även en till hink med ris.

Vi hängde i 7 ägg i varje ris. Vi satte även i några minifjädrar. 
Färgsprak! :-)

Kör hårt och släpp loss! // Elin & Ida

måndag 25 mars 2013

Våffeldagen

Halloj!
Idag är det våffeldagen, Yeah!! :-)
Här kommer ett recept på våra svenska, herdeliga våfflor som många gillar.


Ingredienser
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
100 g smör, smält


Gör så här
1. Smält smöret i en lagom stor kastrull.

2. Blanda vetemjölet och bakpulvret i en bunke. 

3. Tillsätt mjölken och blanda väl, gärna med en handvisp! 

4. Hetta upp våffeljärnet. 

5. Penla på lite smör på de två järnen.

6. Grädda våfflorna. Obs! Se till så att de inte bränns för de ska bli frasiga!

Servera med grädde och sylt :-)







Ät och njut // Elin & Ida

söndag 24 mars 2013

Våffeldagen imorgon

Hejsan svejsan!
Ja, imorgon är det våffeldagen! Omtyckt för många men mindre omtyckt för vissa, men det är ju tur att folk tycker olika eller vad tycker ni?! Tills imorgon tycker vi att ni ska plocka fram ett riktigt bra recept på dina favoritvåfflor, belgiska, amerikanska eller varför inte bara vanliga hederliga svenska våfflor. Glöm inte att toppa dem med tillexempel glass, grädde eller sylt, ni vet vad ni tycker om! ;-)

Ha det bra // Elin & Ida

lördag 23 mars 2013

Grahamsfranska

Hejsan!
Här om dagen var det studiedag vilket betydde sovmorgon för de flesta men inte för oss! Istället gick vi upp ganska tidigt för att baka frukostfrallor till familjen. MUMS! Nybakta frallor är det bästa som finns, lukten, smaken allt. Här nedanför kommer receptet som är värt att dela med sig av.

Ingredienser
12 st
1/2 pkt jäst
3 dl vatten, ca 25 °C
50 g smör
1 tsk salt
1 msk strösocker
5 dl vetemjöl
3 dl graham



Så här gör du
1. Smula sönder jästen i en bunke.

2. Häll sedan i vattnet. 

3. Smält smöret och låt det svalna.

4. Häll i smöret i bunken med jästen i.

5. Se till så att jästen löser upp sig. 

6. Blanda i saltet och strösockret, blanda.

7. Häll i vetemjölet 1 dl i taget och rör om hela tiden. Gör samma sak med grahamet, blanda väl!

8. Knåda degen på ett mjölat bakbord. 

9. Dela degen i 2 bitar. Dela sedan de bitarna i 2. Och tillsist så ska du dela de delarna i 3 bitar. 

10. Rulla varje bit till en boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 

11. Låt de jäsa i 40 min under en duk. Under tiden så kan du sätta på ugnen på 225 °C. 

12. Ta av duken och grädda dem i ugnen i ca 10-13 min. Håll koll på dem hela tiden!

13. Ta ut frallorna och servera de varma eller så låter du dem svalna lite. 

14. Servera gärna med ost och marmelad.


Så här såg dem ut innan vi lät de jäsa

Nybakta och varma, mums!

Baka och mumsa! // Elin & Ida


Ps! Glöm inte att släcka alla lampor nu vid 20.30, Earth Hour 2013!

torsdag 21 mars 2013

Kärleksmums

Tjenare!
Här om dagen var det vi som stod för fikat på orkesten och passade på att baka kärleksmums, vilket var nytt för en av oss och ganska lätt för den andra. Så det blev en bra kombination! Alla i orkestern var nöjda och lagom goá efteråt.

Vi bakade även chokladmacarons. Det roliga var att det var första gången några fick smaka macarons så det var spännande. Hoppas de börjar gilla det!




Ingredienser
  • 150 g smör
  • 1 12 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 34 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
Glasyr
  • 75 g smör
  • 34 dl starkt kaffe
  • 12 dl kakao
  • 1 12 msk vaniljsocker
  • 5 dl florsocker
Garnering
  • 1 dl kokosflingor

Så här gör
1. Klä en långpanna men bakplåtspapper. Gärna så att det även täcker kanterna. 

2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och låt det svalna.

3. Vispa äggen och sockret pösigt i en bunke, gärna med en elvisp. 

4. Sikta sedan ner de torra ingredienserna, vanljsockret, kakaon, bakpulvret och mjölet med en sil. 

5. Tillsätt smör och mjölkblandningen och blanda till en jämn smet. 

6. Häll smeten i långpannan. Se till så att det är jämt.

7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Obs! Se till så att inte kakan bränns! 

8. Ta ut kakan och låt den svalna helt.

Glasyren
1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt kaffet, kakaon, vaniljsockret och florsockret, blanda väl!

2. Bred ut glasyren över kakan, se även till där att det blir jämt.

3. Strö ut kokosflingorna över kakan och låt glasyren stelna. 



Älska och njut // Elin & Ida


måndag 18 mars 2013

Gröna vaniljmacrons

Halloj!
Nu var det bakdags igen. Ännu en gång blev det macrons fast gröna. Dels för att få lite färg på dem men även för att känna in vårkänslan!! Här nedan för ser ni receptet.




Vaniljmacrones

ca 16 st  (det beror på hur stora de blir)
150 °



1 3/4 dl mandelmjöl
2 1/2 dl florsocker
2 extra stora äggvitor
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
2 droppar karamellfärg


Fyllning:

Vi tog philadelpihaost och florsocker. Om den fyllningen blir för lös så kan man ta i en gnutta potatismjöl så att den blir lite tjockare. Men ta inte i för mycket, då smakar det mjöligt.

Så här gör du:

1. Lägg mandelmjölet och florsockret i en matbredare och kör i femton sek. Sikta ner blandningen i en skål. Täck två plåtar med bakplåtspapper. ( Vi använde en macronmatta, men bakplåtspapper funkar också.)

2. Vispa äggvitorna hårt tills mjuka toppar bildas. Vispa sedan gradvis i strösockret så det blir en tjock och blank marängsmet. Blanda i vaniljsockret.

3. Vänd ner mandelblandningen ( en tredjedel i taget ) i marängsmeten med en slickepott. När alla torra ingredienser har blandats i ordentligt fortsätter du att vika och dela blandningen tills marängsmeten är tjock och blank med lite seg konstistens. Blanda i karamellfärgen.

4. Häll i marängsmeten i en sprits- eller plastpåse försedd med ett 1 cm stort runt munstycke. Spritsa ut 32 små cirklar på bakplåtspappret. Låt stå i rumstemperatur i 30 min. Värm ugnen till 150°.

5. Grädda i 15 minuter. Låt svalna i 10 min. Lossa försiktigt matroserna från bakplåtspappret och låt svalna helt.

6. Spritsa en klick fyllning på ena halvan och lägg på den andra. En macron har blivit till!









Ät och njut // Elin & Ida

torsdag 14 mars 2013

Schackrutor

Hejsan Hejsan!

Idag har det varit tufft. Vi skulle baka något som ingen av oss hade bakat i våra liv. Och det var
schackrutor! Det var svårt eftersom receptet inte var så beskrivande, men till slut blev det rätt bra ändå! Här kommer de första schackrutorna!



Schackrutor    ca 50 st

Ugnstemp: 200°C, varmluft 175°C

4 1/2 - 5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin eller smör

Smaksättning:
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao     ( Väldigt stark smak då )


1. Blanda socker, vetemjöl och smör i en matbredare. Dela degen mitt itu.

2. Blanda den ena delen med vaniljsocker, den andra delen med kakao.

3. Rulla ut degen i fyra jämna längder. Lägg en ljus längd bredvid en mörk längd i två lager. Tryck till
    helt lätt. Sätt in i kylskåpet i 5 - 10 min.

4. Ta ut "korven" ur kylskåpet och skär 3 - 4 mm tjocka skivor.

5. Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 7-9 min.


    Ta ut och låt svalna. Njut sedan av de delikata schackrutorna till eftermiddagskaffet! :-)








                                                                                                                   Good luck!  ;-)  // Elin och Ida
                 

måndag 11 mars 2013

Chokladbollar

Tjoho!
Idag förmiddags blev det njutning i solen med en bra och mysig bok tillsammans med de nybakade chokladbollarna. Tänk, snart är det vår... eller det känns det som i alla fall om vi bortse från all snö som kom i helgen. Här kommer receptet på chokladbollarna:

Ingredienser:
3 dl havregryn
4 msk strösocker
3 msk kako
1 msk vatten
100 g rumsvarmt smör

Topping:
ca 3 msk pärlsocker



Så här gör du:

1. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. 

2. Blanda sedan i smöret och vattnet och bland väl.

3.  Häll upp pärlockret i en skål.

4. Rulla sedan lagom stora chokladbollar med hjälp av händerna.

5. Lägg sedan i chokladbollen i pärlsockret och rulla den så att allt blir täckt av pärlsockret. 

6. Ställ in chokladbollarna i kylskåpet och låt de "stelna". Eller så kan man servera dem direkt. 



Fikat på trappan med en kopp te och några chokladbollar gjorde susen! :-) 





Ät och njut! // Elin & Ida

fredag 8 mars 2013

Scones

Halloj!
Här kommer vårt första inlägg vi gör om bröd. Med tanke på att vi bara är barn så känner vi att vi inte vill göra jättesvår bakat bröd! Så vi  bakade scones, väldigt enkelt men himla gott. Här nedan för kommer receptet:

Ingredienser 
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 tsk bakpulver 
100 gram mjukt smör eller margarin
3 dl mjölk eller filmjölk

Pålägg:
Ost
Skinka
Korv
Marmelad
Salami
Pastejer
Grönsaker ( ex. gurka, paprika)



Så här gör du: 

1. Sätt ugnen på 250 °C.

2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.

3. Lägg i smöret i bitar och arbetar ihop alltsammans med fingertopparna.

4. Blanda i mjölken och knåda degen lite.

5. Dela degen i 2 delar. Dela sedan de delarna i 2 bitar. Om ni gör så blir det 4 väldigt stora scones så ni kan självklart dela dem i mindre bitar.

6. Rulla bitarna lite och platta sedan till dem.

7. Lägg de ogräddade scones på plåten. Gör några hål med en gaffel och grädda dem i ca 10 minuter.

8. Servera sedan nygräddade med några goda pålägg!






Ät och njut // Elin & Ida

tisdag 5 mars 2013

Gräddtårta med rosetter

Hej!
Idag hade vi lust att baka något högtidligt så vi bakade en tårta. Om ni  kollar längre ner i inläggen så hittar ni en annan tårta som ni kanske ha testat att baka. Båda är gjorda av enkla sockerkaksbottnar men sen är fyllningen väldigt olika!



Enkel sockerkaksbas : 

 3 ägg
1 tsk bakpulver
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl

Fyllning:
3 mixade persikor
Hallonsylt eller tinade hallon
1 portion citronformage 


Dekoration: 
3 1/2 dl grädde 
vindruvor


Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 °C

1. Vispa ägg och socker till en vit fluffig smet.

2. Blanda mjöl och bakpulver i en skål för sig. Obs! Blanda väl! 

3. Vänd i torrblandningen och i äggsmeten och blanda väl. Obs! Vispa inte! 

4. Bröa din bakform så högt upp på kanterna som möjligt men även i botten. 

5. Häll i smeten och försök få den jämn.

6. Sätt in i ugnen och låt den stå i 15-20 min. Se till så att kakan är jämngräddad. 

7. Ta ut och låt svalna.

8.  Skölj vindruvorna väl.

9.  Mixa de tre persikorna så att det blir en väldigt lös puré. 

10. Tina hallonen eller ta fram hallonsylten. 

11. Vispa sedan ihop citronformaget. Tyvärr hade vi ingen lust med att testa att göra eget citronformage så vi köpte och vispade ihop med lite mjölk. Det står på förpackningen hur man ska göra. 

12. Skär tårtan i 3-4 skivor beroende på hur hög sockerkakan blev. 

13. Ta den understa delen alltså bottnen och lägg den på det fat du ska servera tårtan på. Häll sedan ut persikan purén på den understa bottnen. 

14. Lägg dit den andra delen och smeta ut hallonen/sylten. 

15. Lägg dit den sista eller 3 delen och smeta ut formaget. 

16. Vispa grädden. Lägg ca 1/2 av grädden i en spritspåse med en stjärntyll. Det är nu du ska spritsa "rosetter" och det låter mycket svårare än vad det är. Börja med tyllen i mitten av där du ska spritsa. Rör spritspåsen som i en cirkel och gå ut och ut. Sedan gör man så på hela kanten runt om.  ( Det är lättare att förstå om ni kollar på bilden).

17. Lägg på den andra hälften av grädden på toppen. Om ni bara skar 3 skivor får ni lägga grädden på formaget. Det blir bra det med. Se till att få det jämnt. 

18. Spritsa ut små "stjärnor" på kanten på toppen. Spritsa ut ca 6-10 "stjärnor" och tryck dit en vindruva. 









Lycka till // Elin & Ida

söndag 3 mars 2013

Vaniljmacroner

Tjoho!
Idag var vi väldigt baksugna, men vi visste inte vad vi skulle göra. Men så slog det oss: Idag var det en perfekt macrondag! Så här kommer ett recept på väldigt goda vaniljmacrons!


Vaniljmacrones
ca 16 st  (det beror på hur stora de blir)
150 °

1 3/4 dl mandelmjöl
2 1/2 dl florsocker
2 extra stora äggvitor
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker

Fyllning:
Vi tog philadelpihaost och florsocker. Om den fyllningen blir för lös så kan man ta i en gnutta potatismjöl så att den blir lite tjockare. Men ta inte i för mycket, då smakar det mjöligt.

Så här gör du:

1. Lägg mandelmjölet och florsockret i en matbredare och kör i femton sek. Sikta ner blandningen i en skål. Täck två plåtar med bakplåtspapper. ( Vi använde en macronmatta, men bakplåtspapper funkar också.)

2. Vispa äggvitorna hårt tills mjuka toppar bildas. Vispa sedan gradvis i strösockret så det blir en tjock och blank marängsmet. Blanda i vaniljsockret.

3. Vänd ner mandelblandningen ( en tredjedel i taget ) i marängsmeten med en slickepott. När alla torra ingredienser har blandats i ordentligt fortsätter du att vika och dela blandningen tills marängsmeten är tjock och blank med lite seg konstistens.

4. Häll i marängsmeten i en sprits- eller plastpåse försedd med ett 1 cm stort runt munstycke. Spritsa ut 32 små cirklar på bakplåtspappret. Låt stå i rumstemperatur i 30 min. Värm ugnen till 150°.

5. Grädda i 15 minuter. Låt svalna i 10 min. Lossa försiktigt matroserna från bakplåtspappret och låt svalna helt.

6. Lägg på en liten klick med fyllning och tryck ihop två bottnar och voilá! En macron har blivit till!








Lycka till // Elin & Ida