fredag 31 maj 2013

Corn-flaskes kakor

Hejsan hejsan i det vackra vädret!
Tänk snart är det sommarlov...vad terminen har gått fort. Efter vinterlovet så var det som att vi åkte i en tidsmaskin. Allt gick snabbt och nu är vi här. Ca 1 veckas skoldagar kvar, så skönt!

Igår så bestämde vi oss av njuta lite i solen men det blir ingen njutning utan kakor så bakade corn-flakes kakor. Väldigt simpla och goda. De tar inte så lång tid att göra heller :-) 

Ingredienser, ca 15-18 st
100 g smör
1 dl socker
1 dl kakao
1 dl sirap

1 tsk vaniljsocker
3,5-5 dl corn-flakes/ K-Special 



Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull. 

2. Häll i sockret, kakaon och sirapen i kastrullen och blanda. Låt allt koka upp i ca 3 min.

3. Ta av kastrullen från plattan och häll i vaniljsockret och blanda. Ta sedan i lite av corn-flakserna och blanda och ta sedan i lite till och blanda och så vidare...

4. Ta fram formar och ställ de på en bricka/plåt och fyll de med smeten. 

5. Ställ ner plåten/brickan i frysen och låt stelna lite innan servering. Självklart kan man frysa in dem lite längre. 

6. Ta fram ett litet tag innan servering och njuta med dina gäster eller med familjen! :-) 



Krispiga och lite sega, perfekta ;-)

måndag 27 maj 2013

Kladdkaka

Hejsan!
Som ni vet var det Mors dag igår. Hoppas ni hade det bra och att ni firade så mycket som möjligt. Själva bakade vi en kladdkaka som blev riktigt god! Lagom kladdig ;-)


Receptet gäller för 14 port
Ingredienser
100 g smör
2 12 dl strösocker
2 st ägg
1 12 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker


Garnering:
florsocker


Till servering:
vispgrädde


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
 Smält smöret i en kastrull.
 Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. 
Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. 
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 
Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten.
 Låt kakan kallna.
 Pudra över florsocker. Servera med grädde eller glass och frukt.

Tyvärr fick vi ingen bra bild på kladdkakan men ni vet hur en kladdkaka ser ut ;-) 
Ha det gött // Elin & Ida


torsdag 23 maj 2013

Mors dag!

Hejhej!
Nu var det torsdag igen...Verkligen gött med fredag imorgon. Ska bli skönt med helg även fast det blir  mycket plugg fast inte nog med det, det är nu tävlingssäsongen börjar. Om ni inte vet det så går jag (Elin) på friidrott och älskar det. Ibland kan det vara svår att kombinera bakning och träning men om jag ska baka så måste jag träna. Det är nog den ända motiveringen som funkar. Dessutom har vi kört igenom alla Nationella Proven under vårterminen och det är även massa andra prov vi har. Det är bland annat en anledning till att det blir lite svårare att uppdatera bloggen. Men nog med det...På söndag så är det ju Mors dag! Jippi, tycker säkert många mammor. Det är deras speciella dag. Hoppas ni ska baka något riktigt gott antingen till er själva eller till era mödrar. Vi vet inte riktigt vad vi ska baka men vi har köpt in uttryckare/stämplar som vi kanske ska använda. Vi får helt enkelt se och lyssna på våra mammor vad de vill ha! ;-)


Det var tre-pack och det innebar: En liten, en mellan och en stor. Jag köpte 2 olika sorters blommor och ett paket blad. Ida köpte även fjärilar i tre olika storlekar.

Ha det gött! // Elin & Ida


lördag 18 maj 2013

Havreflan

Hejsan svejsan!
Nu var det dags för ett blogginlägg igen. Det har hänt mycket på sistone men här kommer två saker:
  • Det var pappas födelsedag
  • Det var mammas och pappas bröllopsdag 
Alltså 2 ganska stora saker att fira. 

Vi bakade en tårta som var till pappa men lite bröllops inspirerad så egentligen kan man säga att den var till båda. Men vi bakade även havreflan som vi försökte att böja till som skålar men det gick sådär. ”Havrekorgarna” blev jättegoda, tyvärr blev inte det som vi la på lika gott. Vi skulle testa ”Arlas Mjukglass” och det skulle vi inte gjort... Det stod att man skulle ha bunken med det man hade vispat inne i frysen i ca 3 1/2 timme men vi hade det i en dag. Ja, ni kan gissa vad som hände. det blev inte mjukglass i alla fall...


Recept ”havrekorgar”, ca 12 st, 200 °

Ingredienser 
75 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
1/4 tsk bakpulver
2 msk mjölk
2 msk sirap


Så här gör du
        1. Smält smöret på lagom värme. 
  1. Blanda sedan i alla andra ingredienser och blanda tills en smidigt smet. Obs! Även fast det ser jättelöst och rinnigt ut så ska det vara så. Om man har i mer havregryn så går det inte att göra några bra ”korgar” sen. 

  1. Klicka ut sex stycken klickar med smet på plåten. Ganska stora men inte förstora. 

  1. Brädda de i ugnen i ca 5 min. Man får se till att kanterna inte blir brända. 

  1. Ta ut flanen och låt de stelna lite men inte för mycket! De måste vara lagom mjuka för att kunna lägga de över ett glas eller skål så att de formar sig efter det. Om de är för håda blir det vanliga havreflan. Vårt problem var att vi tyckte smeten var för lös och tog därför i mer havregryn.

6. Servera med lite glass eller grädda. Toppa gärna med choklad eller kolasås och färska bär. Självklart går det bra med upptinade bär eller så kan man ta ett roligt strössel! :-D

Inlägget blev helt konstigt men det kan vi inte ro för!







Ha det bra och lycka till! // Elin & Ida

torsdag 16 maj 2013

Hej hej!

Som ni vet så fyllde Elin tretton år för ett tag sen och jag hade en födelsedagsfest för henne hemma hos mig! Båda hade riktigt kul och det är såklart inte en riktig fest utan bakverk! Och den här gången blev det cupcakes! Här nedanför kommer receptet på dessa smarriga skapelser!


Oboymuffins                   ca 12-16 st

Ugn: 200°, varmluft 175°

100 g smör
2 ägg2 1/2 dl socker1 1/2 tsk vaniljsocker1 krm salt4 msk Oboy-pulver2 dl vetemjöl1/2 tsk bakpulver


Sätt på ugnen först!

1. Smält smöret och låt svalna.

2. Vispa ägg och socker fluffigt.

3. Tillsätt övriga ingredienser och vispa ordentligt.

4. Vispa i det svalnade smöret.

5. Ställ upp pappersformar i en långpanna/muffinsplåt.

6. Fördela smeten i formarna. OBS! Inte mer än tre fjärdedelar i varje form.

7. Ställ in i ugnen och grädda i 10-13 min.

8. Ta ut och låt svalna. Och voíla! Du har smaskiga muffins med oboysmak! :-)


Frosting

100 g osaltat smör, rumsvarmt
6-8 dl florsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker






Såhär såg Elins speciella cupcake ut! :-) Och den var gjord bara för henne!

                                                                                                                Baka och njut! ;-) // Elin och Ida












söndag 12 maj 2013

Bidragen!

Halloj!
Nu har jag dekorerat mina muffins! Själv är jag supernöjd och känner att jag har en liten chans men ändå inte...Man kan ju alltid hoppas! Som sagt så tävlar jag med en cupcake i temat "Kvinnligt" och en i "Bröllop". Här nedanför kommer en länk där man kan rösta:












Det kan hända att det blir fel när ni ska rösta...står det "Tack för din röst!" och in inta har röstat så är det fel. Jag vet inte hur ni ska gör men gå inte på de länkarna, det kanske hjälper? Hoppas det löser sig så att jag får ler röster!! :-D




Recept:
  • 150 g smör
  • 3 12 dl strösocker
  • 4 st ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 12 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 12 dl mjölk
Topping
3-4 dl grädde

Muffins: 
Sätt ugnen på 175°. Ställ 12 stora muffinsformar i en muffinsplåt. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten tillsammans med mjölken. Rör ordentligt så att allt blandas. Klicka ut smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna.
Topping: 
Vispa grädden. Lägg den i en spritspåse och börja spritsa i det mönster du vill! :-D

Rösta på oss!! // Elin & Ida





lördag 11 maj 2013

Miss Cupcake

Tjenare!
Idag har jag bakat muffins som jag kan bidra med till "Miss cupcake 2013". Det blev vanliga vaniljmuffins men sen när toppingen kommer på blir det något helt annat! Jag ska dekorera till temanen "Kvinnligt" och "Bröllop". Det kommer bli skojigt de blir ganska lika men ändå inte...imorgon får ni eran första titt.

Förhoppnings vis går någon in och röstar på oss...det skulle vara guld värt! Jag såg några som hade över 300 röster. Själv är vi glada om vi får över 20 och det har vi fått en gång ;-) Den som hade över 300 röster har ju säkert laddat upp sitt bidrag när tävlingen började och har hunnit få så många röster under alla veckor.

Imorgon ska vi även så lite saker i trädgårdslanden utanför huset. Det blir allt ifrån ätbara blommor, lavendel, morötter, gurka, krasse...allt mellan himmel och jord. Men det bästa är att vi kommer få ut något av att vi odlar. De ätbara blommorna kan man ju tillexempel dekorera "cupcakes" med. Då kommer vi slippa att göra blommor i sockermassa eller sockerpasta. Morötterna till "morotskaka" och lavendel till "macrons" eller "cupcakes".

Ha det bra och hoppas det kommer hända något i era trädgårdsland fram över! // Elin & ida

fredag 10 maj 2013

Blåbärsmoothie

Halloj!
Vad är inte godare än smoothie när man kommer hem från skolan...perfekt mellanmål som mättar och samtidigt är gott. Det bästa är att man kan variera det så himla mycket men oftast blir det hallon, blåbär, jordgubb eller vinbär men det hindrar inte er från att variera och testa nya saker. Det är också kul att se vilka färger det blir efter man har mixat allt. Som ni ser blev det rosa/lila smoothie idag.





Smoothien kan man ju självklart dricka till frukosten. Istället för yoghurt kan man mixa yoghurten med bär och det blir minst lika gott! 


Ha det super! // Elin & Ida

onsdag 8 maj 2013

Kokos och hallonstubbe

Hejsan svejsan!
Nu var det länge sedan men nu är vi tillbaks. Jag hade tänkt att blogga om "tårtan" vi åt när vi hade släktkalas. Den var jättegod och rekommenderar verkligen den. Tänk er hallon, kokos och grädde...låter inte det ljuvligt!? Det tycker jag i alla fall men det får ni ju bara veta om ni gör rulltårtan/stubben själva. För att ni ska kunna det så kommer receptet här nedanför:

Ingredienser 
6 äggvitor3 dl strösocker2 ½ + 1 dl kokosflingor4 msk potatismjöl
Fyllning250 g hallon (tinade eller färska)4 dl vispgrädde
 


Så här gör du:

1. Börja med att starta ugnen på 175 grader.

2. Rosta 2½ dl kokos i en stekpanna i några minuter.

3. Vispa sedan äggvitorna i en rostfriskål eller glasskål med 1 dl strösocker.

4. Vispa till marängen blir fast och glansig. Blanda sedan ner de andra två dl strösocker tills marängen 
är klar.

5. Blanda ihop kokosen & potatismjölet. Vänd ner detta i marängen.

6. Spritsa ut marängen på en plåt med bakplåtspapper på. Spritsa så strängerna  går parallellt längs plåtens långsida,

7. Strö över 1 dl kokosflingor över marängen.

8. In i ugnen ca 15 min mitt i ugnen.

9.Ta ut plåten. Vänd marängen på en ny bakplåtspappret dra av bakplåtspappret och låt marängen svalna. Om den är geggig så kan den gräddas 5 min till i ugnen.

10. När den svalnat vispar du grädden och brer den över marängen & lägger ut hallonen.

11. Rulla ihop och ställ kallt innan du serverar stubben.



Lite otydliga bilder på grund av ljusen...




Lycka till och NJUT! // Elin & Ida


söndag 5 maj 2013

Kanelfläta

Hejsan!
Idag var det dags för bullbak! Verkligen trevlig men vi var lite trötta på vanliga bullar så därför gjorde vi två flätor istället. Det är väldigt lätta att göra även fast det inte ser så ut. Hoppas ni blir sugna för vi måste verkligen medge att de var jättegoda!






Gör succé för att de är lika snygga som enkla att göra! ;-)

Lycka till // Elin & Ida

torsdag 2 maj 2013

Glada tjejer i solen!

Halloj i det fina vårvädret!
Hoppas solen skiner lika starkt hemma hos er som hos oss. Efter skolan cyklade vi hem och var ute nästan hela tiden. Vår direkta idé var att ligga och sola på studsmattan så det gjorde vi oss redo för. Kuddar, filtar, parasoll och shorts bars upp på studsmattan och sen var det rellaxdax! Vi tog även med oss en bricka fika. Två stora glas saft, blåbärsgrottor och två bitar av en vetelängd. Mums, just då i den skinande solen fanns inget godare!

Efter ett tag la vi oss i hängmattan och där blev det ännu mer slappande. Det är så skönt för nu känner man hur solstrålarna riktigt värmer, en skön känsla. Men det vi vill med detta inlägget är att vi ska förbereda er för helgen. Ida ska ha en "fest" med bara hon och jag på lördag. Då passar det ju verkligen att baka något smarrigt. Vad det blir vet ingen förutom hon...jag har en hint, CUPCAKES!





Ha det bra! // Elin & Ida

onsdag 1 maj 2013

1 maj!

Hejsan!
Idag är det ju första maj och de flesta är lediga. Skönt! Med tanke på att det är första maj måste man ju fira det på något sätt...koutsläpp! Familjen cyklade redan klockan nio till närmaste granne med kossor. Han hade hela 67 st kossor. Jag vet inte om alla kalvar var inräknade men de var i alla fall jättemånga och söta! Bonden hade inte bara kossor utan också massa katter. I allt hö låg det fem små supersöta kattungar. Tyvärr fick jag ingen bild på kattungarna men däremot fick jag massa bilder på kalvarna och kossorna som blev helt galna när de fick komma ut i vårvärmen!




 
Jag måste bara avsluta med den bästa bilden!
Kossan stupar totalt och se helt konstig ut!

Ha en bra dag // Elin & Ida