lördag 17 augusti 2013

Grahamnsrutor

Hallojsan!
Här kommer ett recept på ett gott frukostbröd. De är perfekta att fylla frysen med. Hoppas ni blir sugna och testar detta goda recept!


Ingredienser
ca 30 st

50 g jäst
5 dl vatten (37°)
25 g smör
1 1/2 tsk salt
2 msk honung
2 1/2 dl filmjölk
3 dl grahamsmjöl
12-13 dl vetemjöl


Så här gör du

1. Smula ner jästen i assistenten. Häll i en skvätt vatten, 37°, och rör ut jästen. Häll i resten av vattnet, salt, smör, honung och filmjölk. Blanda så degen blir slät. 

2. Häll i grahamsjölet och 10 dl vetemjöl. Blanda ordentligt. Knåda sedan, gärna med mjölade händer. Strö över ett par nävar mjöl om degen känns kladdig. Arbeta ihop degen tills den är fast och smidig. 

3. Strö lite mjöl över degen och lägg över en bakduk. Låt degen jäsa i bunken under bakduken i 45 min. 

4. Sätt ugnen på 225°. Se till att det står ett galler i mitten av ugnen. 

5. Tippa ner degen i långpannan. Strö över ett par nävar grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker hela långpannan. Doppa kniven i mjöl och tryck ut lagom stora rutor av degen. Det ska bli ungefär 30 fyrkantiga bröd. Du behöver inte trycka ner kniven genom riktigt hela degen. Doppa i mjöl mellan varven. Låt degen jäsa i ca 20 min till under bakduken. 

6. Ställ långpannan i ugnen och sätt klockan på 15 min. Prova med en provsticka. Om brödet fortfarande är kladdigt kan du låta det stå inne 5 min till.

7. Ta ut brödet. Lätt ett galler ovanpå långpannan. Håll i både plåt och galler med grytlappar och vänd alltihop så att brödet hamnar på gallret. Lägg på en bakduk. Låt brödet svalna. Bryt brödet i fyrkantiga bitar. 



Ha en fortsatt bra dag // Elin & Ida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar