söndag 16 juni 2013

Kanelsnurror i mängder

Tjena tjena!
Igår blev det ännu en dag när man kunde vara inne och baka. Denna gång med en anledning, det skulle bakas runt 40 kanelsnurror tills morgondagens kioskförsäljning som blev väldigt lyckat. Runt 35 snurror såldes och kunderna gick där ifrån nöjda och belåtna. Vi smakade även några själva när de precis kom ut ur ugnen, sååå goda!

Ingredienser 
25-30 st

50 g jäst
125 g smält smör
5 dl röd mjölk, 37°
1 dl vit sirap
1/2 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma 
1 ägg
12-13 dl vetemjöl

Fyllning
ca 50 g mjukt smör
ca 2 msk mald kanel
ca 3/4 dl strösocker

Pensling 
1-2 ägg
pärlsocker / strösocker



Så här gör man

1. Smula ner jästen i en assistent.

2. Smält smöret och häll sedan i mjölken. Låt det koka upp LITE så att det blir 37°. 

3. Häll i blandningen och låt jästen lösa upp sig. Starta eventuellt  assistenten och låt den köra runt lite. 

4. Tillsätt socker, den stötta kardemumman, salt, ägg och mjöl, lite i taget. Låt assistenten köra runt så att det blir en deg som är smidigt att arbeta med. Inte för kletig.

5. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord och kavla ut varje del som en rektangel. 

6. Pensla degen med smöret. Strö ut sockret och kanelen.

7. Vik ihop rektangeln på mitten.

8. Skär 1 1/2 - 2 cm breda remsor. Skär sedan en skåra mitt i varje remsa, men stoppa 1 cm innan den hopvikta kanten som håller ihop degen så det ser ut som en "byxa". Tips! Har ni det senaste numret av tidningen "Hembakat" så kan ni se steg för steg hur man gör.

9. Tvinna "byxbenen" till snurrade längder. 

10. Snurra ihop den tvinnade längden till en snurra. Fäst änden ordentligt under bullen. 

11. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Låt snurrorna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 °.

12. Pensla snurrorna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsockret. 

13. Grädda snurrorna mitt i ugnen i 6-9 min. Låt de svalna på ett ugnsgaller. 



















Mumsa och njut! // Elin & Ida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar