onsdag 26 juni 2013

Glasstårta med kola och chokladsås

Hejsan svejsan!
Nu har vi tänkt att blogga om den efterrätten vi åt på midsommarafton. Det var en glasstårta med kola och chokladsås. Man kommer långt med två marängbottnar och lite glass. Det blir ännu godare om man toppar glasstårtan med olika bär och om man kokar såsen själv. 

Ingredienser 
för ca 8 personer 

1 färdigköpt marängbotten (180 g)
1 1/2 liter glass 
ca 1 liter olika bär (jordgubbar, blåbär, körsbär)
myntablad

Kolasås
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl rårörsocker
1 1/2 dl vispgrädde
3/4 krm salt
1 tsk vaniljsocker

Chokladsås
1 dl vatten
1 1/2 dl rårörsocker
1 dl kakao
1/2 krm salt
1 msk smör


Så här gör du

1. Lägg en marängbotten i botten på en kakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 

2. Låt glassen stå framme en stund så att den blir formbar men ej rinnande. Tryck ner den ovanpå marängbottnen i kakformen. Lägg den andra marängbottnen ovanpå och ställ i frysen, minst 2 timmar. 

3. KOLASÅS: Rör ihop alla ingredienser till såsen utom vaniljsockret i en kastrull. Småkoka såsen utan lock tills den tjocknar lite, 10-15 min. Rör då och då. Blanda ner vaniljsockret och låt såsen svalna. 

4. CHOKLADSÅS: Vispa ihop alla ingredienser i såsen utom smöret i en kastrull. Småkoka såsen några minuter utan lock. Rör ner smöret och rör såsen blank. Låt den kallna. 

5. Ta fram tårtan ur frysen strax före servering och ta ut den u formen. Garnera tårtan med bär och mynta. Servera med kola och chokladsåsen. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar