måndag 11 februari 2013

Alla hjärtans dag!

Halloj!
Nu är det 3 dagar kvar och det börjar närma sig och är dags att börja tänka på vad du ska ge till din älskade. Alla blir glada av en bukett rosor eller tulpaner. Ni kan även ge en chokladask med hemma- gjorda eller köpta tryfflar. Och för att få de extra hjärtliga så kan ni ju alltid ge dem formen som hjärtan. För att ni inte ska behöva provisera ett eget recept så kommer det två st olika recept här:





Tryfflar
Det som är underbart med tryfflar - förutom att det är så gudomligt gott - är att det är så himla enkelt att göra. Dessutom kan man variera med många olika smaker. Här är det klassiska receptet på chokladtryffel. Det kan du använda som grund om du vill vara lite äventyrlig och själv experimentera med olika smaksättningar.


Vanlig tryffel:
ca 25 kulor
225 g mörk choklad ( 60-70 % kakaohalt )
1 1/2 dl vispgrädde
25 g rumsvarmt smör


kakao

Så här gör du:
1.Hacka chokladen fintoch lägg i en bunke.

2. Koka upp grädden och häll den över chokladen.

3. Låt stå i några minuter utan att röra. Tillsätt smöret i små klickar och blanda försiktigt till en slät kräm.

4. Låt tryffelkrämen svalna i rumstemperatur. Ställ sedan in den i kylen. Rör om var femtonde minut. Efter ca 40 minuter kommer krämen att stelna snabbt, så rör då om var tredje minut tills den så pass fast att den går att forma.

5. Doppa en klick av tryfflen i kakao så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Det går även bra att nypa ihop tryffeln till ojämna bollar för en mer hemgjord touch. Avsluta med att rulla tryffeln i kakao eller annan garnering.

Här är några förslag:

Finhackade nötter. Sila bort det fina pulver som blir när man hackar nötter. Vissa nötter är finast om de skållas och skalas, t.ex. pistagenötter.

Finhackade eller krossade polkagrisar eller hårda kola karameller. Sila bort "pulvret".

Finhackad choklad

Kokosflingor

Lika delar strösocker och farinsocker

Florsocker 


Vit chokladtryffel med lingon:
ca 25 kulor

250 g vit choklad
3/4 dl grädde
1 dl frysta hallon
eventuellt någon krydda ( 1/2 tsk malen kanel, 1/2 tsk kardemumma,  1/2 tsk kakao )
flosocker
300 g vit choklad

Så här gör du:
1. Hacka chokladen.

2. Lägg den i en skål med grädden, smält över ett sjudande vattenbad och rör tills allt har smält.

3. Låt svalna i rumstemperatur.

4. Blanda i lingonen och eventuellt någon krydda.

5. Ställ in tryffelsmeten i kylskåpet och låt den stelna.

6. Doppa en klick av smeten i flosockret så att det inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula.

7. Lägg kulorna på en plåt och täck sedan över med bakplåtspapper.

8. Ställ in tryffelkulorna i frysen i ca 1 timme.

9. Smält den andra angivna chokladen i en skål över ett sjudande vattenbad.

10. Doppa tryffelkulorna i chokladen. Man kan eventuellt rulla kulorna i händerna.

11. När ni har rullat alla kulorna så ska ni lägga dem på ett bakplåtspapper och låta dem stelna, förvara sedan i kylen.

Tyvärr har vi inte testat detta receptet och har därför ingen bild. Men när jag läser receptet så tror vi att det blir en trevlig smakombination mellan den söta chokladen och de syrliga lingonen.


Testa och provsmaka gärna // Elin & Ida


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar