fredag 8 februari 2013

Surdegens dag

Tjenare!
Idag är det surdegen dag och ni lärde er nyss något nytt?! På surdegens dag är det meningen att man ska slänga ihop sin surdeg och sköta om den tills man kan baka ut den till ett bröd eller små frallor. Här kommer lite rolig fakta om surdeg:

Det första surdegsbrödet gjordes för 6000 år sedan och är fortfarande populärt idag. När du gör en surdeg låter du jäst och mjölsyrebakterier växa tillsammans med vatten i rumsvärme. Du håller liv i degen genom att ge den mjöl och vatten regelbundet. Då växer degen och kan så småning om gräddas.

I norra och östra Europa låter de degen jäsa kallt och då blir brödet mörkt och får en sur smak. Medans de i södra Europa låter degen jäsa varmt och då blir brödet ljusare. Dessutom behöver de inte hålla på med degen så länge. Men det roligaste av allt är att du kan lämna in sin deg på " Surdegshotell ".
Då sköter några andra om degen och du kan vara hemma och slappa tills du kan baka ut brödet och allt stök är över.



Bilden hittade jag här. Kolla gärna runt på sidan och lär dig mer om surdeg. Tillslut kanske du bestämmer dig att prova!?


Läs och lär // Elin & Ida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar