söndag 17 februari 2013

Dubbla socker hjärtan

Hej!
De här var en av de kakorna vi gjorde på Alla hjärtans dag. De blev väldigt mysiga och romantiska, hjärtformade och söta. Om ni vill testa på att göra smördegskakorna nu efter Alla hjärtans dag så kan ni ju stansa ut en annan form och kanske använda andra färger och strössel.

Dubbla socker hjärtan:
24-30 st

5 dl strösocker
250 g rumsvarmt smör
2 ägg
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 dl mjölk
ca 12 dl vetemjöl

Glasyr:
3 dl florsocker
1-2 msk vatten
några droppar karamellfärg, i detta fall röd karamellfärg

Dekoration:
Strössel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Rör ihop socker och smör tills det är mjukt. Blanda i ägg, bakpulver, salt, mjölk och vetemjöl, lite i taget, till en smidig deg. Låt degen stå i kylskåpet i 1 timme.

3. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakplåtspapper. Stansa ut lagom stora hjärtan ganska tätt brevid varandra med en pepparkaksform. Ta bort degen runtomkring och låt kakorna ligga kvar. Ta en mindre pepparkaksform och stansa ut ett hål mitt i hjärtat i hälften av kakorna. Lägg de små kakorna på en egen plåt.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 min. De små kakorna gräddas i 8-10 min.

5. Glasyr:
Häll i florsocker i en skål. Tillsätt vatten, lite i taget. Rör ihop till en fats men ändå bredbar glasyr. Droppa i några droppa karamellfärg. Bred glasyr på det undre hjärtat och lägg försiktigt på ovandelen. Låt glasyren torka.

6. Dekorera kakorna med glasyr och valfritt strössel.









Lycka till // Elin & Ida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar